0

0,00 zł

razem: 0,00 zł
z VAT
Przejdź do koszyka
Koszyk
Konto

Przygotuj lody i sorbety z VarMix

Najlepszym sposobem wydaje się samodzielne przygotowanie lodów i sorbetów w domu. Wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane.

Domowe lody i sorbety

Nastały gorące dni, nic nie chłodzi lepiej niż lody. Sklepowe zamrażarki dosłownie pękają w szwach od ilości i rodzajów lodów. Problem pojawia wówczas gdy chcemy kupić coś naturalnego z małą ilością cukru. Najlepszym sposobem wydaje się samodzielne przygotowanie lodów i sorbetów w domu. Wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane, wystarczy garść zamrożonych owoców, trochę śmietany lub mleka odrobina cukru i możemy zabierać się za tworzenie domowych lodów. 

 

Lody jagodowe:

•             300 g zamrożonych jagód

•             1 zamrożony, pokrojony banan

•             1 miarka śmietany lub jogurtu

•             20 g cukru

 

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu VarMix, ustawiamy czas 10 s/obr. poz 5. Następnie zgarnąć ze ścian naczynia masę i dalej miksować używając łopatki czas 30 s/obr. poz 9

Podawać od razu po przygotowaniu.

Lody czekoladowo-waniliowe

•             100 g gorzkiej czekolady, o zaw. 72% kakao, pokrojonej na kawałki

•             50 g gorzkiego kakao

•             400 g pełnotłustego mleka

•             200 g śmietany, min. 30 % zawartości tłuszczu

•             150 g cukru

•             4 żółtka

•             1 szczypta soli

Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 8.

Dodać pozostałe składniki, gotować 8 min/90°C/obr. 2. Przelać masę do foremki (np. aluminiowej, silikonowej) do zamrażania do wysokości maks. 4 cm i przykryć folią spożywczą. Przed zamrożeniem pozostawić do całkowitego ostygnięcia, na co najmniej 10 godzin.

Zamrożoną masę przed pokrojeniem na kawałki (około 4 x 4 cm), włożyć na 15 minut do lodówki.

Włożyć pół porcji do naczynia miksującego, rozdrobnić 15 s/obr. 9, a następnie ubijać przy pomocy łopatki 30 s/obr. 6. Przełożyć lody do miski i powtórzyć tą czynność z drugą połową porcji. Podawać w pucharkach, bezpośrednio po przygotowaniu.

Lekki sorbet truskawkowy

•                    60 g cukru

•                    300 g truskawek mrożonych

•                    1 opakowania cukru waniliowego (lub laska wanilii)

•                    2 białka

Cukier wsypać do naczynia miksującego, miksować  8 sek./obr.10.

Dodać 300g truskawek mrożonych i jedno opakowanie cukru waniliowego, miksować 1 min/obr. 8.

Dodać 2 białka z jajek i miksować 5sek./obr.5 mieszając łopatką przez otwór w pokrywie.

Założyć ubijak motylkowy i miksować ponownie 2 min./obr. 4.

Przełożyć do pojemnika i zamrozić. Lody są bardzo lekkie, puszyste!

Zamów VarMix

WYJĄTKOWE URZĄDZENIE, NIEZBĘDNE W KAŻDEJ KUCHNI.
Wielofunkcyjny robot kuchenny VarMix, 2 lata gwarancji
W promocyjnej cenie tylko 664,90 zł za pełny zestaw. Taniej o 66% !!!
Zamów VarMix online lub przez telefon. Przesyłka GRATIS!

Autor artykułu:
Aleš Jančar
Pracuje dla DEDRY z entuzjazjem. Odpowiada za system sprzedaży bezpośredniej w Czechach, Słowacji i Polsce. Jego kolejną specjalizacją jest marketing on-line.
Opublikowano:
26.07.2016

Prześlij dalej...

0