Kod: DA35281
Sprasowanie kawy jest bardzo ważne podczas przygotowywania espresso. Równomiernie ubij zmieloną kawę, a uzyskasz prawidłową ekstrakcję oraz pełny smak kawy.
Sprasowanie kawy jest bardzo ważne podczas przygotowywania espresso. Równomiernie ubij zmieloną kawę, a uzyskasz prawidłową ekstrakcję oraz pełny smak kawy.
Ważną pomocą każdego baristy jest tamper/ ubijak do kawy.
Kawa powinna być odpowiednio dociśnięta z siłą ok. 20 kg.
Nasza wskazówka: Jeśli nie wiesz jak wygląda taka siła, po prostu połóż na kuchennym stole wagę domową i oprzyj się o nią z ubijakiem w dłoni. W ten sposób przekonasz się, jak wygląda siła 20 kg. 😉 Jeśli ściśniesz kawę z mniejszą siłą, espresso będzie wypływać za szybko/ jeśli ściśniesz z większą siłą, espresso będzie wypływać za wolno.
Zalecane są metalowe (ciężkie) ubijaki. Przy zakupie ważne jest również, aby znać średnicę kolby swojego ekspresu.